Senast uppdaterad 11 nov 2015


Stensåns mellersta fiskevårdsområde - Stensåns laxfiske - längs foten av Hallandsås  - omfattar en fiskesträcka på 13 km - från E6, någon km norr om Ö. Karup ända upp till Dönaredalen, sydväst om Våxtorp.


För detaljerad info på karta: Läs mer >> För en tydligare karta utan flygbild välj ”Karta” i det vita fältet i övre högra hörnet. Klicka och dra kartan till Våxtorpstrakten - välj förstoringsgrad - eller + i längst ner till höger och klicka på de blåa punkterna för info.


Här är du välkommen att fiska lax, havsöring och gädda i en naturskön dalgång med ett rikt fågel- och djurliv utan att behöva trängas med andra fiskare.


Stensån är dessutom klassad som riksintresse p g a sina unika lax- och öringsstammar.


Stensån har sitt källflöde någon mil norr om Skånes Fagerhult öster om Svarta sjö i norra Skåne. Den rinner in i Halland genom Sjöaltesjön och fortsätter vidare längs Hallandsås nordsluttning med många forsande och steniga partier, som gett ån dess namn.


Fiskegräns i öster går vid skylt vid Dönardalen sydväst om Våxtorp.

Vid Åstarps bro tar jordbruksmarken vid och flödet blir lugnare med några få strömsträckor ner till Vindrarps bro. Den snabba tillrinningen från åsens nordsluttning, kan här få ån att svämma över och bilda en större insjö. Skillnaden mellan högsta och lägsta vattennivå är uppmätt till mer än 3, 5 m!


Nedströms Vindrarps bro ringlar sig ån vidare genom jordbrukslandskapet till Hasslövs bro. Härifrån flyter den lugnt i ett kanalliknande lopp - ett resultat av tidigare rensningar och uträtningar - förut har den meandrat (slingrat) sig fram förbi Skottorps slott och under den gamla bron vid E6, som är fiskeområdets gräns i väster.


Ån mynnar sedan ut i Laholmsbukten i Båstad vid Riviera, där Stensåns nedre Fvo har kortfiske från mynningen till Riviera-macken.


Bra vattenföring lockar lax och havsöring att stiga från havet och då är fisket bäst.


                            

            Välkommen på en fisketur i härlig natur!Vill du veta mer om Stensån, gör ett besök på Stensåns Vattenråds hemsida: www.stensansvattenrad.seKlicka nedan och kolla vädret vid Stensån på yr.no!


http://www.yr.no/sted/Sverige/Halland/Vindrarp/          


Webansvarig är Leif Filipsson, som gärna tar emot tips och förslag om förbättringar av hemsidan - mejla till leif.filipsson@telia.com

eller ring 0709 -647 647.